(Ontwerp en techniek)

(Home)


 


Stomen

 

Alle hoekjes en gaatjes goed dichtstoppen. Essen van 15 mm dik kun je na circa 20 a 30 minuten al behoorlijk buigen, na een uur kun je het serieus buigen.

Werk snel. zodra het hout uit de pijp / pot is heb je ongeveer een minuut voor kleine buigingen en maar 30 seconden voor grote. Daarna is het hout te veel afgekoeld en ontstaat kans op breuk.

Daarna het hout enkele uren in de klemmen laten afkoelen.

Bij lange stoomtijden en grote krommingen het hout minstens een dag laten bekomen voor je verder gaat met serieuze houtbewerking en buigingen. Er van uitgaande dat het hout voor het stomen al goed droog was.

Bij echt grote buigingen zal de buitenkant van de ronding, meestal de toekomstige buik, het kunnen begeven, ondanks lange stoomtijden. Je kunt dan twee dingen doen.

  1. Breng tijdens het buigen, over de buitenkant van de buiging, een metalen strip aan. Laat deze mee buigen en klem hem vast alsof het de buitenste laag hout was. Hij zal voorkomen dat de houtvezels naar buiten komen.

  2. Bijvoorbeeld bij de uiteinden kun je al zoveel mogelijk het toekomstige, taps toelopende, zijprofiel aanbrengen. De boog tilleren tot peeshoogte kan ook. Laat daarbij de uiteinden van de werparmen, de toekomstige recurves, recht. Daarna deze delen krom stomen, laten drogen en de tillering afmaken.

 

 

 

 

Tussen de 2e en 3e lijmklem zie je de vezels loskomen:

- materiaal te dik voor deze buiging, of een stalen strip gebruiken.

 

 

 

 


(Ontwerp en techniek)

(Home)